Hur tecknar man elavtal

teckna elavtal

Skaffa elavtal

Hur gör man egentligen för att skaffa ett elavtal? När man flyttar in i den första lägenheten vill man helst inte upptäcka att man glömt att teckna elavtal. Har du glömt att skaffa elavtal, eller kommit på att göra det alltför sent kan du mötas av ett strömlöst hem dagen du flyttar in. Att istället vara ute i god tid och jämföra elavtal gör att du är redo dagen du flyttar in, samt att du förhoppningsvis fått en bra deal på elavtalet.

När du väl bestämt dig för vilket elavtal du vill ha gäller det att teckna. Detta gör du lättast genom att kontakta det bolag du vill köpa av. Spana in våra jämförelser av bäst elavtal och klicka dig snabbt och smidigt vidare direkt till respektive elbolag. Svårare än så behöver det inte vara!

Elavtal och elnätsavtal

Vad som förvirrar många är att det egentligen finns två typer av elavtal man kan, och ska teckna. Det första heter elnätsavtal och handlar om vilket företag i ditt område som ser till att elen når fram till just din bostad. För varje stadsdel eller kommun brukar det bara finnas just 1 elnätsleverantör, så kolla upp vilket bolag som ansvarar för ditt bostadsområde. Det andra elavtalet du behöver teckna är med de som du köper själva elen via, alltså de som producerar elektriciteten.

Visst kan det verka omständigt att behöva hålla koll på att både teckna elavtal och samtidigt veta vilken elnätsleverantör som är aktörer i ens område. Hur ska man tänka egentligen? Som konsument har man egentligen bara en av dessa avtal att säga till om, och det är elavtalet. År 1996 avreglerades den svenska elmarknaden och det blev med andra ord möjligt för oss konsumenter att själva välja vilket elavtal vi vill teckna. Vi har dock inte möjlighet att välja elnätsavtal eftersom det är enskilda aktörer som är ansvariga över olika områden runtom i landet. Detta gör det åtminstone en aning lättare för dig som ska teckna elavtal eftersom det endast är en sorts avtal du behöver hålla koll på ifall du vill hitta den bästa dealen. Och som om det inte vore enkelt nog har vi sett till att lista några av de största elproducenterna så att du smidigt kan skaffa elavtal!