Flytta hemifrån

flytta hemifrån

Dags att flytta hemifrån

Att flytta hemifrån är ett stort steg i livet. Här har vi samlat tips och guider, samt annat smått och gott som har att göra med att flytta från föräldrarna. Det är mycket att hålla koll på, och för att underlätta för er ser vi till att skriva om de allra mest ställda frågorna om att flytta hemifrån. När får man egentligen flytta hemifrån? Vad kostar det? och vad köper man egentligen till någon ska precis flyttat hemifrån?

Ni har frågorna – Vi har svaren. Hör av er på vår mailadress som ni finner i botten av sidan om ni har en fråga ni vill ställa till oss bakom Förstalägenheten.se!

Hur flyttar man hemifrån?

Den kanske vanligaste, men ändå mest relevanta frågan som har med att flytta hemifrån att göra är: hur gör man? Det är inte så enkelt som man hade önskat att det var, och det skiljer sig en hel del från person till person hur man går till väga för att få den där första lägenheten. En del har turen att få pengar från föräldrarna som täcker kontantinsatsen. Detta är dock ingen självklarhet utan kräver att föräldrarna har haft möjlighet att spara under barnets uppväxt. Om du inte har den ekonomiska förmånen som vissa faktiskt har gäller det att se till att vara medveten om andra sett att lämna boet. Planerar du att flytta ihop med din partner? Då är det viktigt att ha koll på vad sambolagen innebär och vad det faktiskt betyder att flytta ihop med någon. Vi rekommenderar att du skriver ett samboavtal med din partner. Är du nyfiken att läsa mer om detta så hittar du en samboavtal mall här. 

När får man flytta hemifrån?

Som vi nämnde tidigare skiljer sig förutsättningarna mellan när man lämnar mamma och pappa. För vissa hör det ihop med att fylla 18 och bli myndig, medan andra bor kvar flera år efter sin artonde födelsedag. Men finns det någon regel om när man får flytta hemifrån? Det är en klurig fråga som är något luddig. Fram till det att du fyllt 18 har föräldrarna något som kallas försörjningsplikt. Det innebär helt enkelt att det är de som ska se till att försörja dig med förnödenheter, husrum och andra angelägenheter. Försörjningsplikten kan dock gälla upp till det att du är 21 år ifall att du fortfarande pluggar på gymnasienivå.

Att flytta hemifrån innan man fyllt 18 är alltså något som kräver särskilda omständigheter. Trivs du exempelvis inte hemma på grund av oroligheter eller andra omständigheter kan du kontakta Socialtjänsten eller någon vuxen du litar på som kan hjälpa dig att ta kontakt med dem. Om du däremot faktiskt vill flytta hemifrån, har en inkomst, ett godkännande från dina föräldrar och någonstans att ta vägen går det med sannolikt att flytta hemifrån innan du fyllt 18. Detta är dock inte något vi rekommenderar, vi tycker inte man behöver stressa iväg. Det viktigaste är att ha koll på alla det ansvar och plikter som faktiskt medföljer när man ska flytta hemifrån, och det är dem vi upplyser om här på Förstalägenheten.se!