Välj det bästa elavtalet

välja bäst elavtal

Jämför elavtal

Innan du väljer att teckna ett elavtal gäller det att säkerställa att du hittat det som är bäst för just dig och din bostad. Det finns många aspekter som spelar in och det är just därför det är bra att jämföra olika elavtal. På så sätt ser du till att få ett bra pris och att elen du använder kommer från källor som du känner är bäst. Idag finns det många olika aktörer på marknaden, och alla har sin egen specialitet. Kanske vill du ha vindkraft? Eller vill du att din elektricitet ska komma från lokala energikällor? Det är just dessa olika punkter som är bra att ha i beaktning när man står inför valet att välja bäst elavtal. Här nedanför ser du ett axplock av olika aktörer på den svenska elmarknaden ihop med tre punkter vardera där vi sammanfattar deras främsta fördelar.

Vilket elavtal ska jag välja?

Välj bäst elavtal för din första lägenhet. Det finns många aktörer att välja mellan och det är därför viktigt att se till att få en så bra deal som möjligt. Priserna kan skilja sig om du vill ha lokalt producerad el, eller om du väljer ett av de större bolagen. Friheten av att kunna välja och vraka kan kännas tuff, därför har vi jämfört några elleverantörer så det blir enklare för dig att ta ett beslut. 

Vad som är viktigt att hålla koll på innan man tecknar ett elavtal är hur elpriset räknas ut. Vissa elpriser är fasta, medan andra är rörliga. Vilket som är bäst är svårt att svara på, det viktiga är att hitta en lösning som passar just dig. Så finns det egentligen något alternativ som är det bästa elavtalet? Det är helt och hållet individuellt. Men vi finns här för att göra det lättare för dig genom att guida dig bland de stora elproducenterna i Sverige.

teckna elavtal

Skaffa elavtal

Hur gör man egentligen för att skaffa ett elavtal? När man flyttar in i den första lägenheten vill man helst inte upptäcka att man glömt att teckna elavtal. Har du glömt att skaffa elavtal, eller kommit på att göra det alltför sent kan du mötas av ett strömlöst hem dagen du flyttar in. Att istället vara ute i god tid och jämföra elavtal gör att du är redo dagen du flyttar in, samt att du förhoppningsvis fått en bra deal på elavtalet.

När du väl bestämt dig för vilket elavtal du vill ha gäller det att teckna. Detta gör du lättast genom att kontakta det bolag du vill köpa av. Spana in våra jämförelser av bäst elavtal och klicka dig snabbt och smidigt vidare direkt till respektive elbolag. Svårare än så behöver det inte vara!

Elavtal och elnätsavtal

Vad som förvirrar många är att det egentligen finns två typer av elavtal man kan, och ska teckna. Det första heter elnätsavtal och handlar om vilket företag i ditt område som ser till att elen når fram till just din bostad. För varje stadsdel eller kommun brukar det bara finnas just 1 elnätsleverantör, så kolla upp vilket bolag som ansvarar för ditt bostadsområde. Det andra elavtalet du behöver teckna är med de som du köper själva elen via, alltså de som producerar elektriciteten.

Visst kan det verka omständigt att behöva hålla koll på att både teckna elavtal och samtidigt veta vilken elnätsleverantör som är aktörer i ens område. Hur ska man tänka egentligen? Som konsument har man egentligen bara en av dessa avtal att säga till om, och det är elavtalet. År 1996 avreglerades den svenska elmarknaden och det blev med andra ord möjligt för oss konsumenter att själva välja vilket elavtal vi vill teckna. Vi har dock inte möjlighet att välja elnätsavtal eftersom det är enskilda aktörer som är ansvariga över olika områden runtom i landet. Detta gör det åtminstone en aning lättare för dig som ska teckna elavtal eftersom det endast är en sorts avtal du behöver hålla koll på ifall du vill hitta den bästa dealen. Och som om det inte vore enkelt nog har vi sett till att lista några av de största elproducenterna så att du smidigt kan skaffa elavtal!